Framtidens hälsa i GoCo

23 juni 2020

I anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal håller GoCo Health Innovation City på att växa fram. På 100 000 kvm mark, alldeles invid E6, ska framtidens hälso- och innovationsområde byggas upp. Här kommer 350 stora och små bolag hitta både ett sammanhang och synergieffekter för att vara med och bidra till ett längre, bättre och hälsosammare liv för oss människor. I en miljö där man bidrar till varandras utveckling.

Miljardsatsningen GoCo Health Innovation City ska attrahera forskare, entreprenörer och talanger från hela världen. Visionen är att skapa en plats med potential att ta ett globalt ledarskap inom Life Science med fokus på hälsa, medicinsk utveckling och digitalt entreprenörskap. Projektet har initierats av Next Step, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

Första bygget igång

7 000 arbetsplatser ska skapas på området och första huset ut är Fujirebios toppmoderna laboratoriebyggnad för diagnostikutveckling. I skrivande stund håller bottenplattan till deras 8 000 kvm helt anpassade hus på att gjutas.

– Fujirebio är vår första hyresgäst och det känns fantastiskt roligt att vara igång, konstaterar Peder Wahlgren, vd, GoCo Development AB. De har letat länge efter rätt läge, ett relevant sammanhang för sin verksamhet, och redan innan de flyttar in har de skrivit två samarbetsavtal.

Vi vill bygga sammanhang där olika intressenter kan bidra till varandras utveckling.

– Vår vision är att fortsätta att expandera globalt. Bra partnerskap och samarbete är nyckeln till innovation och GoCo Health Innovation City är den perfekta platsen för oss till nya partnerskap. Konceptet och gemenskapen kommer även hjälpa oss att attrahera nya talanger, vilket är en ytterligare positiv effekt med vår etablering, säger Goki Ishikawa, President & CEO, Fujirebio Inc, i ett tidigare pressmeddelande.

Alla ska bidra till utveckling

Japanska Fujirebio flyttar in sommaren 2021 och är ett fint exempel på hur företag kommer att kunna hitta en fruktbar kontext i GoCo Health Innovation City.

– Det är ju det som är hela poängen med att etablera sig här, menar Peder Wahlgren. Vi vill bygga sammanhang där olika intressenter kan bidra till varandras utveckling. Och inte bara inom pharma. Hälsa är ett vitt begrepp som omfattar många kunskapsområden. Vi ser till exempel att det finns en väldigt tydlig koppling mellan hälsa och mat. Här kommer företag även kunna jobba med foodtech och förebyggande åtgärder men också med äldrevård med mera. Vi kommer exempelvis att kunna bygga äldrebostäder och även jobba med innovation kring detta.

Visionen för hela GoCo är att kunna vara med och skapa ett längre, bättre och hälsosammare liv för alla människor.

– Området byggs upp kring segmentet hälsa och Life Science men de begreppen kan ju innefatta så mycket och det ska det göra också. Här vill vi jobba över de traditionella kompetensgränserna. Vi bygger vägen samtidigt som vi kör på den och är öppna för alla möjligheter som ges.

Signaturbyggnad klar 2022

Bygget av det första huset är igång och snart startar också det viktiga infrastrukturarbetet i området. Samtidigt jobbar man också med uthyrningen i det som kommer att bli områdets signaturbyggnad och som byggstartas Q3-Q4 i år.

Byggnaden är ritad av Semrén & Månsson och sätter tonen för hela området. Life science och hälsoutveckling handlar om forskning i människans tjänst – och det ska synas på långt håll. Hela huset byggs i trä och planeras även att certifieras enligt WELL, en certifiering som tar fasta på människors hälsa och välmående. Med en rationell struktur bestående av boxar i olika storlek som staplas på varandra får byggnaden en mänsklig och dynamisk skala, trots sin storlek. Skulpturer i form av mänskliga gestalter placeras på tak och andra ytor utanpå byggnaden som en lekfull påminnelse om vårt ansvar för framtiden och vad människorna i området jobbar med.

– Utmaningen har varit att skapa både ett flexibelt hus för växlande behov och en symbolisk byggnad som fångar själva andan i området. Som utgångspunkt i gestaltningen har vi tagit människan i all sin vardagliga karaktär, och det är ju också vad Life Science handlar om, säger Magnus Månsson, arkitekt och koncernchef på Semrén & Månsson.

– Vi håller som bäst på att finslipa på layouten av huset, tillsammans med Semrén & Månsson, så att det blir så optimalt som möjligt, menar Peder Wahlgren. Och det är många som är intresserade, vi har flera letter of intent skrivna och en coworkingaktör är klar.

Det är av stor vikt att få till den rätta mixen av företag här, konstaterar Peder Wahlgren vidare.

Jag tror verkligen att den här branschen och det här segmentet är framtiden, kanske ännu mer nu? 

– Vi har kontakt med både små start ups och stora företag men fokuserar dock på de större i detta läget. De mindre har ofta en annan tidplan och blir aktuella senare i processen.

Huset kommer att stå klart för successiv inflyttning från slutet av 2022.

Detta är framtiden

GoCo Development kommer inom kort också flytta sin säljstab och sin Open Lab-verksamhet till Luxobyggnaden inne på AstraZenecas område.

– Just nu håller vi på att projektera och snart blir det byggstart. Vi etablerar oss på 850 kvm men kommer även kunna erbjuda coworking, café och enklare restaurang i huset. Vi kommer ha samma, om inte ännu bättre, eventmöjligheter som vi har idag, bland annat tillkommer en häftig utemiljö och en helt ny testmiljö. 

Den stora utmaningen just nu stavas givetvis Corona men Peder Wahlgren ser fortfarande ljust på det som väntar.

– Jag tror verkligen att den här branschen och det här segmentet är framtiden, kanske ännu mer nu? Många sneglar på vad som händer inom hälsa och Life Science. För oss gäller det bara att försöka hålla uppe tempot och få med oss så många relevanta företag som möjligt. Det betyder mycket att Mölndal som kommun är så otroligt positiva till den här satsningen. GoCo Health Innovation City, tillsammans med AstraZeneca, blir för Mölndal vad Volvo är för Göteborg. Det är otroligt spännande att få vara med på den här resan.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.