Gamlestaden i förvandling

7 december 2021

Från industri till en modern blandstad. Så kan Gamlestaden i Göteborg numera beskrivas. Här storsatsar nu Peab med projektet Gamlestads Smedja som blir ett modernt kontorshus med industriell karaktär och beräknas stå klart 2024.

För ett par år sedan fick Peab markanvisningen från Göteborgs stad om att utveckla flertalet fastigheter i Gamlestaden. Först ut var flera kvarter med bostäder som nu står klara och istället för ett traditionellt spadtag slogs nyligen sista pålslaget i marken för det kommersiella projektet Gamlestads Smedja.

– Vi har fått ett antal hyresgäster och vi har internt tagit ett beslut om att vi har nått tillräckligt så att vi kan starta projektet. Det här blir ett hus på 13 000 kvm lokalyta som i huvudsak kommer vara kontor, säger Staffan Lundqvist, affärsenhetschef på Peab. 

Vi har fått ett antal hyresgäster och vi har internt tagit ett beslut om att vi har nått tillräckligt så att vi kan starta projektet. 

Fastigheten kommer att certifieras enligt Breeam Excellent och byggas under höga miljökrav där bland annat ECO-betong kommer användas, en slags betong som har mindre miljöpåverkan än vanlig betong. På taket finns plats för solceller och energilagring samt fågelholkar för att främja naturlivet i området. 

Gemensam entré med lobby

De åtta våningsplanen är på drygt 1 700 kvadratmeter vardera och de flexibla ytorna går att anpassa efter hyresgästernas behov, i fall man vill sitta i mindre kontorsrum eller aktivitetsbaserat med stora sociala ytor. 

– Så här under post-corona håller vi på att försöka lära oss vad det är kunderna vill ha efter corona och vilken tillbakagång vill man ha, det är den stora utmaningen idag och därför måste vi kunna vara flexibla och lyssna på detta så att vi inte låser fast oss, säger Staffan Lundqvist.

Lokalerna på bottenplanet kommer att ha egna ingångar från gatan och i källarvåningen finns garage för både bil- och cykelparkering med tillhörande omklädningsrum.


–  Vi ser i de nedre delarna, där vi har stora fönster, att där kommer det vara företag som verkligen vill exponera sig utåt. Men längre upp i huset kommer det vara traditionella kontor, vi har valt att inte nischa oss mot en speciell bransch, här finns en plats för alla. 

Arkitekturen hämtar inspiration via material som stål, betong, tegel och trä. De är noggrant utvalda och färgsatta i kompletterade kulörer där ljust möter mörkt, kontrasterna ger fastigheten en rustik känsla som smälter samman med kvarteren runt om i Gamlestaden.

Huset kommer få en gemensam entré med både lobby och reception och i mitten kommer det finnas en ljusgård där hyresgästerna kan ta möten, luncha med kollegor eller bara ta en paus.

Ett område i förändring

Gamlestaden har tidigare haft en stämpel som ett ganska ruffigt område, men det senaste decenniet har området bytt skepnad.

– Att man bygger detta och det blir nya, moderna lokaler kommer göra att det blir ett mer levande område. Man bygger bort den gamla stämpeln och det blir ett område att gilla! Här vill vi få in de kunder som inte vill sitta mitt i smeten utan istället väljer att sitta strax utanför.

Gamlestads Smedja ligger vid en av Göteborgs absolut bästa knutpunkter när det gäller resande och kollektivtrafiken, med bara sex minuter med spårvagn eller buss till Centralstationen.

 – Vi tror att det är en jättefin plats för arbetsplatser med tanke på framtiden och det kollektiva resandet, avslutar Staffan Lundqvist.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.